Skip to content Skip to footer

Stříbrný úspěch na MČR 4 člených družstev

      Ve čtvrtek 11. července odpoledne začalo tradiční Otevřené MČR čtyřčlenných družstev. Tento rok byla rekordní účast 147 týmů (více než 700 hráčů) ke které jsme také přispěli. Chess club Písek postavil jedno družstvo, které mělo hrát o bednu (bylo 5. nasazené) a jedno družstvo z mládežníků, které mělo sbírat zkušenosti. Byla to teprve druhá účast píseckých družstev na tomto turnaji. V roce 2012 hrálo v Pardubicích družstvo DDM Písek.

Družstvo A složené z mladých hráčů Jana Miesbauera a Jakuba Stinky a trenérů Michala Novotného a Jana Havlíka.

Skvělý part sehrál na první šachovnici Honza Miesbauer, který uhrál 5,5 bodu ze sedmi možných.         (S výkonem 2530 elo bodů) Za opaskem mu visí 4 skalpy  silných hráčů. Ten nejvýraznější pak skalp předsedy šachové svazu GM Martina Petra! Každý z hráčů měl v turnaji svůj světlý okamžik, kdy se jiným spoluhráčům třeba tolik nedařilo!! Tím se kluci v mužstvu výborně doplňovali. Dlouhou dobu písecký tým potvrzoval své vysoké nasazení v soutěži a postupně porážel své ratingově slabší soupeře.

Poslední dvě kola pak přišel opravdový křest ohněm. V šestém kole se kluci postavili Oáze Praha. Přes prohru Michala Novotného Písek zvítězil 2,5-1,5 a to především díky Honzovi Havlíkovi (výhra proti bývalému jihočeskému hráči Martinu Cuhrovi) a Jakubu Stinkovi, který navíc předvedl hezkou kombinaci proti velmi silnému Václavu Svobodovi.

Soupeř tahem Se6-d7 dovolil Jakubovi nádhernou kombinaci…

Dxe8+!! – Sxe8, Ve7+ – Kg8, Vxe8 – Kf7, Ve7+ – Kg8, Vxc7 a bílý sice bez dámy, ale bude mít více materiálu. Soupeř se po Vxc7 vzdal!

V posledním kole los svedl dohromady poslední dva celky, které do té doby neztratily ani bod. Frýdek-Místek a Chess club Písek. Ve velmi vyrovnaném souboji rozhodovala partie Michala Novotného s Adamem Frankem. Partie byla nervy drásající. Dohrávala se jako jedna z posledních v celém turnaji.

Dlouhou dobu to vypadalo na těsné vítězství, ale v časové tísni Michal neuviděl vyhrávající pořadí a po chybách z obou stran nakonec přišla remíza. (pro Písek už ve velmi podezřelé pozici). Frýdku remíza stačila na vítězství v turnaji. Písku udržela krásné historické druhé místo!!

Inkriminovaná pozice. Zahráli byste to lépe? Bílý na tahu!

Přišlo Vxd7 a přitom stačilo Vg1 (garde) a po Dxe4 s hrozbou Dxc2, může bílý zahrát Sc5+ s překrytím po sloupci „c“.

Škoda… Chybělo málo a svou první účast jsme mohli orámovat vítězstvím…

Doufáme, že turnaj zároveň posloužil jako skvělá příprava a stmelení kostry týmu na 1.ligu.

Druhý tým ve složení Maksym Velychko, Martin Tejnor, Daniel Tesař a Pavel Tejnor byl až 122 nasazený a od začátku se pohyboval ve spodní části tabulky. Nicméně partie jsme si užívali a bojovali jsem za družstvo. Před posledním kolem jsme měli 2 vítězství a 4 porážky. Poslední kolo vždy rozhoduje o úspěchu či neúspěchu, tak jsme ho chtěli vyhrát či remizovat. Maximovi se bohužel tentokrát nepovedlo zahájení a stál od začátku hůře. Nakonec jej soupeř postupně přehrál. Já jsme hrál s mládežníkem co si neopatrně oslabil pěšcovou strukturu před králem. Snažil jsem se toho využít a i přesto, že jsme jedním rychlím tahem vypustil svou výhodu, tak jsem nakonec vyhrál. Dan svou poslední partii prohrál. Martin tedy musel vyhrát, abychom zápas remizovali. Tlačil na soupeřova krále, ale nebyla vidět jasná cesta k vítězství. Nakonec Martin přišel o kvalitu, ale bylo to za důležitou soupeřovu obranou figuru, která mu umožnila v partii zvítězit. Nakonec jsme tedy skončili na 119. místě.

Martin hrál s před 3,5 hodiny a pak šli kluci ještě na jídlo.  Mezitím dohrál Michal a tak jsme se dohodli, že zůstaneme na vyhlášení (ve 20:00) všichni. Vládla výborná nálada a kluci vymysleli, že příští rok bude mít druhé družstvo název Chess club Písek A+ na místo Chess club Písek B. Nicméně potřebujeme na příští rok posílit mládežnické družstvo nejen názvem a i dalšími mladými kluky z oddílu, protože já jsem tam byl nejslabší článek.

Článek na chess.cz

Výsledky na chess-results

Fotogalerie

Michal Novotný a Pavel Tejnor