Skip to content Skip to footer

1.Liga mládeže zahájena

     V sobotu 5.10.2024 jsme vyrazili v časných hodinách směr Klatovy na první dvě kola 1. ligy mládeže.  Sestava byla mírně oslabená, neboť naše jednička Volodymyr Zinchuk byl nemocen, což znamenalo posun všech šachovnic. Trošku jsme i doufali, že nemoci neřádí jen v Písku.  Naše sestava byla první  šachovnice Vicky Cinková, druhá Martin Tejnor, třetí Jana Souralová, čtvrtá Roman Krečmer, pátá Ondra Topka, a na šesté benjamínek Jonáš Irber alias Johny Pětník. Do Klatov nás doprovodil trenér Michal Novotný, který s hráči rovnou rozebral partie.

V prvním kole nás čekalo družstvo ŠK Líně. Soupeř to byl vyrovnaný a utkání mohlo dopadnout jakkoliv. Začali jsme úspěšně a poměrně záhy Vyhrál Jonáš Irber a Martin Tejnor. Od začátku stál podezřele Roman Krečmer, kterému se nepovedlo zahájení a stál velmi pasivně. Roman pozici neudržel, tedy 2:1. Jana se vynalézavě bránila, pozice se zdála být rovná, ale nakonec jí jeden přehmat stál celou partii. Vicky stála poměrně dobře, ale postupně se drobná výhoda vytrácela a po velkém boji partii také prohrála. Ondra bojoval jako vždy a jasně svého soupeře přehrál. Tři výhry, tři prohry a konečná remíza 3:3.

Ve druhém kole jsme nastoupili odpoledne ve stejné sestavě proti TJ Sokol Domažlice. Soupeř byl nad naše síly a utkání se od začátku vyvíjelo v náš neprospěch. Jonáš a Ondra brzy své pozice pokazili, a i když nadále bojovali, tak oba prohráli. Vicky měla velmi silného protivníka a nepovedlo se jí zahájení. Nicméně soupeř pak nehrál důsledně a pozice Vicky se výrazně zlepšila. Postupně se však přes velký boj dostala do svízelné pozice a později se musela vzdát. Romanovi se partie naopak velmi povedla a soupeře doslova přejel, stejně jako Martin Tejnor, který hrál ze všech nejdéle, ale neustále zlepšoval svou pozici. Jana bojovala, ale partie se jí nepovedla. Ve stísněné a pasivní pozici nakonec byla nucena kapitulovat. Byla z toho prohra 2:4.

Cestou domů jsme, ale moc nesmutnili. Věřili jsme, že si v neděli spravíme náladu s družstvem z Klatov, které prohrálo oba své úvodní zápasy.

Třetí zápas sehráli písečtí mládežníci v neděli 6.10.2024 v Písku a opravdu se jim podařilo náladu vylepšit. Došlo k mírné změně sestavy, kde Jonáše vystřídal také Jonáš, ale Tomynec.

Po pěkném výkonu brzy zvítězili Martin, který našel oběť figury, která vedla k matu. Roman své soupeřce také nedal šanci a od začátku do konce ji přehrával. Ondra měl dlouho lepší pozici a postupně svou výhodu zvyšoval. Škoda jen že přehlížel taktické obraty, které mu mohly vítězství v partii výrazně urychlit. Janě se celý víkend moc nedařilo a musel kapitulovat i v této partie. Jonáš po divokém průběhu partie nakonec remizoval a přidal rozhodující půl bod na naši stranu. Vicky se z rovné pozice propracovala k věžovce s pěšcem více, což jí k vítězství nestačilo a partie skončila smírně. Celkově tedy zápas skončil naší výhrou 4:2.

Hráčem víkendu je Martin, který uhrál tři body a je tedy stoprocentní. Ale blízko tomuto ocenění byla i Vicky, která sice neuhrála tolik bodů, ale měla výborné partie. Musíme vyzdvihnout i oba náhradníky, kteří uhráli 1,5 bodu, tedy 50%. Hlavně Johny dokázal přes prázdniny zpomalit svou hru a je to na kvalitě partií znát.

První tři kola nám přinesli 4 body (stejně jako loni), což je dobrý vstup do soutěže. Budeme se těšit, že příští kolo už odehrajeme v základní sestavě a tím ještě posílíme šance na další body.

Zpravodaj s hodnocením jednotlivců.

Jiří Landa